Nu imi aduc foarte multe aminte de pe vremea comunismului, eram destul de mica. In capsorul meu de copil de atunci au ramas insa bine intiparite cozile interminabile, ratia la paine, tabloul tovarasului in fata clasei, faptul ca ai mei nu aveau voie sa intarzie 5 minute la serviciu pentru ca erau dati afara in secunda 2…
Imi aduc insa aminte si ca toata lumea avea un serviciu spre deosebire de astazi, cand multi nu isi gasesc sau nu vor sa-si gaseasca un serviciu sau aleg sa munceasca la negru…Nu, nu ma intelege gresit, nu spun ca atunci era mai bine, departe de mine gandul.
Estimarile arata, din pacate, ca cei care muncesc astazi la negru sunt nu mai putin de de 1,6-1,7 milioane, respectiv un sfert din numarul total de salariati. Nu platesc nici un fel de taxe catre stat dar nu se gandesc ca va veni o zi in care nu vor mai putea munci si atunci ce va fi de facut? Sa astepte sa le dea statul? Si statul de unde sa le dea…din banii contribuabililor. Trebuie sa se gaseasca solutii rapide pentru a se reduce dramatic numarul celor care lucreaza la negru…
Citeste mai multe detalii pe hotnews: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8326064-comunism-capitalism-cum-evoluat-numarul-salariatilor-structura-populatiei-ocupate-intre-1969-2010.htm
singura solutie posibila este scaderea taxarii muncii, in paralel cu inasprirea (si aplicarea) legislatiei privind munca la negru
nici una din aceste masuri, in absenta celeilalte, nu va da vreun rezultat notabil
Problema este ca angajatul din Romania nu este interesat de scaderea taxarii muncii. Din aceasta cauza nu exista presiune pe clasa politica pentru o revizuire in acest sens. Aici se discuta tot timpul de salarii nete, nu de cele brute. Angajatul aproape ca nu este niciodata interesat de costul real al muncii: salariul net + impozite angajat + impozite angajator. Pana nu devine constient, pana nu se va negocia salariul brut la angajare, nu cred ca vor vasli in aceeasi barca.
O alta problema este cat de mult ar trebui sa scada aceste impozite. 1-2 procente nu ar aduce nimic in plus. Chiar si o inasprire a legislatiei… sunt firme care s-ar desfiinta daca nu ar mai plati la „negru”. Cred ca aceste firme ar risca in continuare decat sa se desfiinteze…