Locul de munca ideal: ce-si doresc angajatii vs. asteptarile angajatorilor
Locul de munca ideal este diferit probabil in imaginatia fiecaruia dintre noi, insa exista cateva puncte comune, identificate de cercetatorii interesati de aceste aspecte.
Flexibilitate programului de munca si libertatea de exprimare la locul de munca sunt, se pare, principalele doleante ale angajatilor. In timp ce acestia isi doresc libertate de miscare si de expunere a propriilor puncte de vedere, angajatorii isi doresc oameni eficienti. Lucruri care nu sunt in contradictie unul cu celalalt, in mod socant pentru unii angajatori probabil… 🙂
Companiile din domeniul IT, prezente in topul Fortune 500 (clasament al celor mai mari companii americane publice, dupa cifra de afaceri, realizat de revista Fortune), au orare de lucru flexibile si angajati fericiti. Succesul companiilor se afla asadar in relatie directa cu…fericirea angajatilor. Acest lucru este sustinut si de oamenii de stiinta condusi de cercetatorul Phyllis Moen de la Universitate Minnesota (SUA), citat de Business Insider. Cercetatorii au evaluat felul in care companiile de succes prezente in acest clasament isi trateaza angajatii si relatia dintre facilitatile oferite angajatilor si rezultatele fructioase obtinute de acestia.
Locul de munca ideal: un habital nepopulat de stres
Potrivit studiului american “Schimbarea climatului de munca determina starea emotionala” angajatii incantati de conditiile de munca, mai exact de program si de libertatea de exprimare, sunt mai putin predispusi starilor de depresie, stresului si conflictelor familiale.
“Politicile corporatiste si practicile care permit angajatilor sa detina controlul asupra timpului de lucru, abilitatea de a decide cand si unde sa-si indeplineasca sarcinile de lucru joaca un rol foarte important pentru fericirea subordonatilor, in special pentru timpurile actuale, cand stresul si viteza sunt doua problematici frecvent intalnite in mediul cotidian”, releva studiul mentionat mai sus.
Locul de munca ideal: nici inchisoare, nici parc de distractii…
Concluzia studiului nu este una deloc absurda: eliminarea stresului si mentinerea unui echilibru intre viata profesionala si cea privata au efect direct asupra randamentului si rezultatelor obtinute la locul de munca. Fericirea angajatilor este si in mana angajatorilor, iar succesul companiilor sta si sub semnul fericirii angajatilor.
Pentru ca tot am vorbit despre locul de munca ideal, iata cum nu arata el. El Empleo este un filmulet genial si trist in acelasi timp, realizat de catre regizorul argentinian Santiago Grasso, si care a primit peste 100 de premii internationale. Vizionare placuta!
El Empleo / The Employment from opusBou on Vimeo.
Clipul e de milioane. Fericirea angajatilor depinde de la o cultura nationala la alta (ex: japoneza vs sud-europeana).