Moneda unica – implicatii pentru bugetul tau personal
Daca nu esti pregatit pentru trecerea la moneda unica, e ok. Oricum mai avem de asteptat pana cand euro va acoperi „glasul” leului nostru. De-abia ne obisnuisem si noi cu RON in loc de ROL, si-acum trebuie sa ne adaptam, incetul cu incetul, la euro. Mai trist va fi pentru nostalgici sau ultranationalisti, dar asta e…globalizarea nu tine cont de simboluri nationale.
Se estimeaza ca Romania va reusi aceasta performanta in jurul anului 2015, insa noi ar trebui sa stim din timp avantajele si dezavantajele acestei schimbari. Mai ales ca entuziasmul romanilor legat de moneda unica este destul de mare…
Moneda unica si mult asteptata de romani
Cel putin asa era in anul 2010, cand un sondaj Eurobarometru a aratat ca romanii sunt esticii care isi doresc cel mai mult trecerea la euro. Totusi, intrebati daca stiu ca monedele euro sunt diferite in functie de tara, romanii s-au plasat pe ultimul loc, dupa unguri, cehi, estonieni, polonezi, letoni si lituanieni…tipic noua: niciodata nu stim ce ne dorim.
Insa, inainte de a ne alatura mandri clubului de elita format din tarile in care se foloseste moneda unica, Romania trebuie sa indeplineasca cateva conditii, printre care: datoria publica a tarii nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB (deocamdata, aceasta este de 32%), deficitul bugetar trebuie sa fie sub 3%, cursul trebuie sa fie unul stabil, iar inflatia – cu 1,5 puncte procentuale peste media primelor 3 tari performante in materie de inflatie. Cu alte cuvinte, e drum lung pana la moneda unica, iar Romania nu trebuie sa se grabeasa sa-l strabata, deoarece, conform „profetului crizei”, profesorul de economie Nouriel Roubini, exista riscul de a ajunge in situatia Greciei.
Trecerea la moneda unica – cum afecteaza romanul de rand?
Daca aveti un credit in lei, trebuie sa stiti ca acesta va fi transformat in euro. Cat priveste dobanzile, ele se vor mentine la nivelul prevazut in contract. De asemenea, se pare ca preturile vor creste, in special pretul painii…macar ne vom pastra pozitia fruntasa pentru ca, si acum, avem preturi la unele alimente mai mari decat in multe tari ale UE.
Alte dezavantaje ale trecerii la moneda unica: crestrea inflatiei si scaderea exporturilor datorita necompetitivitatii produselor romanesti. Dar sa privim partea plina a paharului: vom intra si noi in randul…Europei.
Indeed, the creators of the euro envisioned it as an instrument to promote political union. (G. Schroder)
Pana una-alta, ar trebui sa ne invatam sa ne calculam banii si economiile in (functie de) euro, desi se pare ca va exista o perioada de “tranzitie” de 1 an in care ambele monede vor circula, in paralel, pe piata. Ideal ar fi ca moneda unica sa ne aduca, pe langa bani europeni, si o gandire occidentala si un comportament…pe masura.
eu sincer as prefera sa trecem cat mai repede la moneda unica
sunt satul de aberatia asta de 20 de ani in care mai toti isi iau salariile in RON (ma rog, ROL candva) dar aproape absolut toate preturile sunt exprimate in EUR sau, mai rar, USD
cred ca numai la alimente nu se exprima pretul in valuta…
ca in rest, imobile, masini, electronice, credite etc… numai valuta
eu toate contractele (de ex pt reclame pe blog) le inchei in EUR, asa vin direct ofertele de la agentii/clienti
nu ma deranjeaza, dar daca tot vorbim aproape numai in EUR, atunci sa fie EUR si moneda oficiala si sa terminam cu balciul 😉
…si sa nu mai stam sa transformam Euro in Rol si Rol in Ron… 😉 Acum vorbesc in numele meu.
Ii compatimesc insa pe batranii care doar au auzit de Euro si n-au interactionat niciodata cu moneda europeana. Dar asta e.. Oricum schimbarea e binevenita si s-or obisnui ei la un moment dat. Numa’ bani sa fie si sa aiba ce calcule sa faca!
Deci nu ne ramane decat sa asteptam 2015 sa ne luam la revedere de la leu… Dar pariaza cineva ca va fi 2015? 😉
Probabil ca 2015 – anul introducerii monedei europene in Romania – reprezinta o tinta mult prea ambitioasa, poate nerealista. Romania este departe de atingerea criteriilor necesare acestei reforme monetare si cu cat o economie este mai slaba cu atat efectele negative vor fi mai puternice. Tari ca Germania, Franta, Italia au resimtit negativ trecerea la euro in urma cu ani – ce sa mai vorbim de Romania, Bulgaria…Procesul necesita o analiza atenta si prognoza realista nu hei-rup-ul traditional.