In mentalul colectiv s-a inradacinat ideea potrivit careia unii oameni s-au nascut pentru succes, in timp ce altii nu. Tot din popor preluata, deviza „ce ti-e scris in frunte ti-e pus” este adaptata nefericitei situatii de a fi sarac, in asa fel incat suntem din start scutiti de orice vina cand vine vorba de bugetul nostru si/sau de lipsa lui.

Consecinta directa a acestui fapt este aceea ca lipsa banilor devine o cauza si nu un efect. Saracim nu pentru ca nu am depus eforturi sustinute pentru a evita acest lucru, ci (credem noi din toata inima) suntem unde suntem pentru ca nu avem bani. Urmeaza apoi suita de daca-uri din care se impletesc toate visurile noastre – realizabile, de altfel, doar daca am avea destui bani la indemana.

Iar asta nu este tot. Invocarea destinului si a necunoscutelor sale cai devine un mod de viata, facandu-ne peste noapte mai spirituali si mai putin pragmatici ca niciodata. Obisnuim, astfel, sa ne blocam in aceasta etapa, acceptand  ceea ce ni s-a dat (sau mai bine zis, ceea ce singuri ne-am livrat fara sa stim si sa fara sa dorim acest lucru) si nefacand niciun efort de a gasi vreo  solutie.

Nu poti sa faci bani? Eu versus ei

nu-poti-sa-faci-bani

 

Nu toti suntem egali!

Bine bine, dar nu toti avem acelasi start. Pentru ca una este sa ai acces la o educatie de calitate care sa-ti ofere venituri substantiale mai tarziu si alta este sa muncesti pentru a avea acces la o asemenea educatie.

Egalitatea nu exista decat in matematica, spunea marele poet national. Departe de a fi doar un gand poetic, acest lucru ramane valabil si cand vine vorba de diferentele dintre oameni din perspectiva veniturilor lor. In aceasta ordine de idei, lipsa egalitatii nu trebuie privita ca o nedreptate. Tine, pana la urma, de perspectiva din care vezi lucrurile.

De pilda, comparand puterea unui ghepard cu puterea unei caprioare, vei constata ca primul animal ii este superior celui de-al doilea care este clar dezavantajat. Daca esti distribuit (de viata) in rolul caprioarei, va trebui sa iti faci o strategie prin care sa scapi de ghearele ghepardului si prin care sa traiesti asa cum iti doresti. Daca, insa, tu joci rolul ghepardului… ei bine, asta nu te scuteste de planuri, strategii si lupta pentru ca caprioara, hrana ta, iti poate scapa oricand printre degete.

In orice caz, dezbaterea privitoare la egalitate reprezinta o cauza pierduta din start. Cel mai rational este sa pornesti de unde esti si nu sa contesti si sa deplangi la infinit acest lucru. Mai departe, iti punem la dispozitie 7 idei pe care majoritatea oamenilor de succes le-au respectat, idei care te pot ajuta sa-ti maresti veniturile pe termen lung. Asta nu inseamna ca ele iti garanteaza succesul. Insa, de cele mai multe ori, reprezinta factori de succes pentru atingerea unui anume nivel de trai.

De ce nu poti sa faci bani? 7 idei de a-ti spori sansele in finante

1. Invata sa-ti faci planuri de la o varsta frageda

nu poti sa faci bani

Oamenii care fac multi buni au pornit pe aceasta cale de la o varsta frageda. Fie ca au fost astfel educati de parinti, invatand sa economiseasca bani de mici, fie ca au luat aceasta decizie singuri, este limpede ca, cu cat te apuci mai repede de treaba, cu atat ai mai multe sanse de izbanda. Odata ce au reusit sa stranga o anume suma, ei isi vor face planuri privitoare la viitoarele investitii.

2. Fa permanent economii

Oamenii de succes isi urmeaza planul constant, fiind invatati sa investeasca intelept, fara a face risipa de bani. Acestia au un cont bancar, asigurandu-se ca veniturile lor sunt mereu in siguranta. In plus, ei sunt obisnuiti sa-si verifice periodic conturile, apeland la cele mai bune servicii bancare. De regula, s-a constatat ca oamenii care nu au succes in finante au tendinta sa cheltuiasca putinul pe care-l au, fara a lua in calcul viitorul.

3. Stabileste-ti clar obiectivele

nu poti sa faci bani

Ca si in marketing, este indispensabil sa pleci la drum cu o strategie bine pusa la punct. Este necesar sa-ti cunosti foarte bine obiectivele si sa faci un plan de bataie pentru a le atinge. Oamenii ajunsi bogati pe forte proprii prefera, cel mai adesea, sa nu achizitioneze obiecte foarte valoroase si sa locuiasca in aceeasi casa pana cand au destui bani pentru a-si permite o alta locuinta.

4. Gandeste-te realist la o viitoare afacere proprie

Trebuie spus ca oamenii bogati nu lucreaza prea mult pentru altcineva. In scurt timp, acestia isi deschid propria afacere, facand investitii care sa le garanteze anumite castiguri. Poate ca reprezinta un model de urmat si pentru tine. Conditia este, insa, sa fii realist si sa te orientezi doar catre acele afaceri care par sigure.

5. Fii deschis la a invata permanent! Scoala nu se termina odata cu facultatea 

Proverbul cine are carte, are parte! nu este un cliseu. Insa, poate ar trebui reinterpretat in sensul in care, daca esti deschis la a invata permanent, vei avea parte de ce-i mai bun! Trebuie sa stii ca oamenii de succes sunt oameni care invata mereu lucruri noi. Ei sunt, astfel, dispusi sa invete mereu meserii noi si chiar mai multe limbi straine.

7. Asuma-ti riscuri

Oamenii bogati isi asuma mereu riscuri si privesc cu incredere la viitoarele oportunitati de a-si mari veniturile. Un alt adevar este ca oamenii de rand care nu reusesc sa-si sporeasca veniturile se tem sa schimbe ceva in viata lor, multumindu-se cu traiul avut. Dar  cine nu risca, nu castiga!

nu poti sa faci bani