Ce este viata? Un obiectiv de economisire dupa altul…
Viata este o insiruire de dorinte, de idealuri, de scopuri. De multe ori aceste scopuri depind de portofel si de economii. Fie ca vrei o masina, o casa, un aparat de fotografiat ultra-performant, o excursie in Asia, pana la urma totul tinde inspre acelasi obiectiv: un obiectiv de economisire. Desigur, in functie de dorinta finala, acest obiectiv de economisire poate fi atins intr-o perioada mai lunga de timp sau prin mai multe sacrificii financiare.
Cu picioarele infipte in realitate, trebuie sa realizezi si un plan de actiune pentru a atinge acest obiectiv. Ceea ce trebuie sa tii minte in urmarea acestor pasi este: sa nu renunti, sa fii cat mai precis in previziunile financiare si sa ai incredere in tine!
1. Stabilirea si definirea precisa a unui obiectiv de economisire
De fapt, acest prim pas reprezinta trecerea de la vorbe la fapte. Degeaba ai in minte un obiectiv de economisire, daca nu faci nimic in privinta asta. Asadar: prinde-te cu dintii de acest obiectiv si stabileste toate detaliile legate de indeplinirea acestuia. Obiectivul de economisire trebuie sa aiba o valoare fixa, trebuie sa fie atins la o data fixa si sa aiba o destinatie precisa. Nu te poti gandi maine ca vrei o masina mai scumpa cu 5000 de euro, pentru ca in acest fel vei intarzia si data finala, iti vei da intreg programul peste cap.
2. Mai intai un buget personal si apoi un obiectiv de economisire
E evident ca un obiectiv de economisire poate fi atins doar prin modificarea veniturilor si a cheltuielilor tale. Pentru ajustarea cheltuielilor sau a veniturilor trebuie sa ai o viziune de ansamblu asupra banilor tai. O data cu stabilirea unui obiectiv de economisire, acorda-ti 30-60 de zile pentru intocmirea unui buget personal. In acest fel iti va fi mult mai usor sa constientizezi cheltuieli inutile, venituri ce pot fi fructificate.
3. Forta venitului in crestere pentru un obiectiv de economisire
Desi cele mai eficiente metode de eficiente se leaga de cheltuieli, inainte de ajunge la cheltuieli este bine sa stii cati poti sa cheltuiesti. Cati bani castigi de fapt? Un obiectiv de economisire are mai multe sanse de reusita atunci cand stii cat castigi si mai ales atunci cand veniturile sunt in crestere. Te poti gandi la metode inventive de a-ti mari veniturile, poti sa ceri o marire de salariu, poti sa muncesti mai multe ore suplimentare. Si daca nu gasesti nicio modalitate de crestere a venitului lunar, este foarte important sa stii negru pe alb cati bani iti intra lunar in cont.
4. Puterea cheltuielilor in scadere pentru un obiectiv de economisire
Si iata ca am ajuns si la cheltuieli. Daca pasul nr. 2 a fost urmat cu seriozitate, acest pas este floare la ureche. Sa reduci cheltuielile nu este chiar iadul pe pamant. Cand vei avea in fata bugetul tau personal iti vei putea da seama cu usurinta la ce poti sa renunti. Iti vei da seama ca poate cheltuiesti prea mult pe tigari sau pe dulciuri sau pe haine pe care nu le porti sau pe benzina. Nu spune nimeni ca un obiectiv de economisire te va face muritor de foame pentru cateva luni. Pur si simplu vei renunta la mofturi zilnice pentru un scop suprem ascuns in spatele acestui obiectiv de economisire.
5. Urmarirea atenta si riguroasa a sumei economisite
Dupa cum spuneam in pasul 1, trebuie sa fixezi valoarea de economisit si data pana la care telul va fi atins. Iti va fi usor sa iti dai seama ce suma trebuie sa pui deoparte in fiecare luna. Totusi aceasta rata lunara a unui obiectiv de economisire nu este suficienta. Trebuie sa urmaresti cu atentie daca planul functioneaza. Daca obiectivul tau se intinde pe o perioada indelungata ar fi bine ca planul sa fie ajustat in concordanta cu preturile de pe piata, devalorizarea monezii nationale, inflatie etc. In concluzie: fii in permanenta atent la conditiile exterioare ce iti pot afecta economiile, ajusteaza bugetul tau pe baze reale si orice-ar fi, nu renunta!
Cu speranta ca ai deja un obiectiv de economisire ascuns printre miile de griji, tot ce pot sa iti urez e: spor la economisit!
Comentarii recente