A stabili sau a nu stabili obiective, aceasta este intrebarea…
Pe de o parte, daca iti stabilesti obiective fara sa te intrebi inainte care iti sunt adevaratele puncte forte si valori, poti ajunge foarte repede sa simti dezamagire. Pe de alta parte, daca nu iti stabilesti niciun fel de intentii, poti ajunge sa pendulezi prin viata ca o minge de pinball, facand ceea ce vor altii, fara sa realizezi ceea ce este cu adevarat important pentru tine!
Nu te teme, insa. Ai mai jos 8 moduri extrem de intense prin care poti deveni mai orientat catre obiective, folosind o metoda care te va ajuta sa creezi un sens al vietii care sa duca spre succes.
1. Porneste de la scop
Pentru a fi sigur ca iti propui scopuri care conteaza cu adevarat, fa un pas in spate si examineaza-ti viata dintr-o perspectiva mai generala. Gandeste-te la finalul fericit pe care ai vrea sa il obtii si lucreaza in sens invers pentru a stabili modul in care vei ajunge acolo. De pilda, daca vrei sa generezi obiective personale pentru urmatorii 5 ani, scrie pe o hartie unde ti-ai dori sa ajungi din punct de vedere profesional si personal peste 5 ani de acum inainte. Nu lasa nimic sa te retina. Lasa stiloul sa lucreze si vezi unde te va duce.
Unde te vezi in legatura cu serviciul? Cum e cu familia? Ce tip de prieteni si grup de sustinere ai? Care sunt hobby-urile tale? Cum stai cu sanatatea?
Apoi intreaba-te unde ai vrea sa fii peste un an, tinand cont de ceea ce ai vrea sa obtii in 5 ani. Scrie raspunsul cu suficiente detalii incat sa iti para real. Apoi intreaba-te unde ai vrea sa fii peste 3 luni. Fii cat mai exact!
Dar peste o luna? O saptamana? Ce actiune de mica amploare poti face saptamana asta care sa te duca mai aproape de atingerea planului tau maret?
Nu iti face griji, chiar daca acest exercitiu pare descurajator. Practic este un mod destul de distractiv si de revelator de a-ti aseza obiectivele in imaginea de ansamblu a vietii tale, in asa fel incat sa nu irosesti timp pretios pe pasiuni trecatoare si pe interesele altor persoane.
2. Creaza obiective interconectate
Cel mai eficient mod de a-ti atinge obiectivele este sa interconectezi actiunile in interiorul acestora. Fii explicit cu privire la momentul si locul in care vei atinge aceste obiective, despartindu-le in sub-obiective.
Fa in asa fel incat aspiratiile tale sa fie o provocare, insa nu una prea dificila. Fiecare dintre ele trebuie sa fie cuantificabila. In loc sa scrii “as vrea sa scriu o carte” inceaca sa iti stabilesti o intentie la modul “as vrea sa scriu cate doua ore pe zi, de patru ori pe saptamana” si aloca un moment in calendar pentru asta.
Alege-ti obiective pozitive. In loc sa spui “as vrea sa renunt la jobul nasol pe care il am” gandeste-te cum ar arata o cariera dezirabila pentru tine. Incearca sa spui “mi-ar placea sa fac jucarii educative, alaturi de oameni care gandesc la fel ca mine, intr-un birou virtual” si trimite apoi un CV companiilor care au astfel de joburi.
Gandeste-te la cai alternative pentru a ajunge la obiectivele pe care ti le stabilesti, in asa fel incat daca una dintre ele nu merge, sa ai un plan B pregatit. Este normal sa esuezi si sa ai parte de obstacole. Aceasta strategie orientata catre obiective te va ajuta sa avansezi pe drumul catre visele tale, indiferent de ceea ce se intampla.
3. Fii clar cu privire la valorile tale
Inainte de a incepe sa iti stabilesti obiective, este important sa te intrebi ce apreciezi cu adevarat. De cele mai multe ori nu obtinem ceea ce ne dorim de la viata pentru ca jucam de fapt ideile altcuiva despre ceea ce ar trebui sa fim.
Regretul cel mai mare al persoanelor aflate pe patul de moarte este ca nu si-au urmat visele. Nu permite sa ti se intample si tie asta, pentru a nu ajunge sa duci o viata plina de “ar trebui” si de obligatii. Fa-ti o lista de dorinte; pune pe aceasta lista tot ceea ce iti doresti cu adevarat si lasa deoparte toate motivele pentru care crezi ca nu poti obtine acele lucruri.
Aceste aspiratii pot merge de la ceva material (o masina noua, spre exemplu) pana la ceva de natura psihologica (o stima de sine ridicata), si pana la ceva spiritual (linistea interioara), ajungand pana la cam orice ti-ai dori. Ce gen de viata ti-ar surade cel mai tare? Nu conteaza daca pare un obiectiv de neatins sau chiar nebunesc.
Faptul ca iti dai voie sa visezi cu ochii deschisi la o viata bogata si implinita este primul pas catre a o obtine.
4. Fa-ti timp pentru inspiratie
Pe masura ce iti pui laolalta obiectivele, gandeste-te la modul in care poti gasi timp liber sa te bucuri de inspiratie in viata.
Viata agitata pe care o ducem astazi ne face sa petrecem extrem de multe ore la serviciu si sa ne luam concedii din ce in ce mai scurte. Aceia dintre noi suficient de fericiti sa aiba slujbe, au mai adaugat o zi de munca la programul obisnuit, pentru ca acum toata lumea isi verifica emailurile si telefoanele de acasa.
Nu e de mirare ca incercam sa inghesuim in orele libere tot ce nu putem face la birou!
Dar al doilea regret al celor aflati pe moarte este ca nu au reusit sa spuna stop si sa nu mai munceasca atat de mult. Cercetarile arata ca oamenii care se implica in hobby-uri creative si in proiecte diverse sunt mai fericiti si au o viata infloritoare, pentru ca pot genera idei noi si se pot exprima intr-un mod unic.
Simtindu-se energizati si jucausi, ei obtin mai mult intr-un timp mai scurt, devin mai buni in solutionarea problemelor si primesc evaluari mai bune la serviciu.
Fa din echilibru o prioritate in viata ta orientata catre obiective. Incepe un hobby sau un proiect suplimentar, pentru a reintineri la finalul unei saptamani de lucru. Picteaza, joaca fotbal, sau incearca o noua reteta pentru cina. O activitate care iti place foarte mult si pe care o faci numai doua ore pe saptama iti poate imbunatati in mod semnificativ viata.
5. Formeaza obiective in jurul super-puterilor pe care le ai
Cercetarile arata ca oamenii au o probabilitate mai mare de a reusi atunci cand isi dezvolta punctele forte naturale, si nu atunci cand lucreaza la slabiciuni.
Daca nu iti cunosti adevaratele talente, incearca sa folosesti instrumente de evaluare pentru a-ti descoperi punctele forte personale.
Fiecare dintre noi are un scop unic in viata, insa cei mai multi dintre noi nu realizam asta pentru ca am fost constransi sa ne conformam ideilor altcuiva cu privire la ce ar trebui sa fim.
Teama de schimbare si mentinerea in zona de confort ne impiedica evolutia. Iesi din carapace si asuma-ti un risc daca vrei sa afli ce anume iti face inima sa cante de bucurie!
Fa un plan de actiune pentru a cladi o viata in care sa iti manifesti super-puterile in mod regulat, fie ca este prin intermediul vocatiei, fie printr-un proiect suplimentar important, o cauza nobila, munca de voluntariat sau orice altceva iti suscita interes.
Aceasta strategie orientata catre obiective iti garanteaza ca vei inflori si la serviciu si acasa.
6. Fa-ti timp pentru cei apropiati
Atunci cand iti stabilesti obiective, asigura-te ca iti faci timp si pentru cei apropiati, pentru prieteni si pentru familie.
Al patrulea regret al muribunzilor este ca au fost prea ocupati pentru a se vedea mai des cu prietenii. Fa-ti un scop din a avea legaturi cu prieteni adevarati, oameni care iti pot oferi sustinere reala atunci cand ai nevoie, in care poti avea incredere pentru o multime de lucruri si cu care poti fi tu insuti. Nu te izola, ci alege intotdeauna sa iti faci relatii in care sa te poti baza pe oameni.
Cercetatorii americani avertizeaza ca efectele daunatoare ale izolarii sunt aceleasi ca ale fumatului a 15 tigari pe zi. In plus, singuratatea si izolarea sociala sunt asociate cu un risc cu 30% mai mare de a avea un accident vascular sau de a dezvolta boala arterei coronare.
Faptul ca esti alaturi de prieteni nu este doar benefic pentru suflet, ci este si esential pentru sanatate si pentru starea de bine. Asa ca nu uita sa prioritizezi un astfel de obiectiv.
7. Deschide-te din punct de vedere emotional
Atunci cand iti stabilesti obiectivele, fii sigur ca incluzi si modurile in care te poti deschide cu privire la sentimentele pe care le ai. Foarte multe persoane isi doresc sa fi avut in viata curajul de a-si exprima sentimentele, in loc sa isi ingroape emotiile pentru a placea celorlalti. Pentru a duce o viata implinita este important sa faci o prioritate din a vorbi si a te purta onest cu cei din jur, in loc sa ascunzi ceea ce simti cu adevarat.
Poti incepe prin a-ti identifica emotiile (fie ele de suparare, de furie sau orice altceva) si prin a intelege ce anume te-a facut sa te simti astfel. Este foarte util sa intelegi sentimentele pe care le ai si sa practici auto-compasiunea pentru acestea. Atunci cand esti mai calm, incearca sa intelegi persoana care te-a suparat. Ce emotii simte aceasta? Ce anume a declansat aceste emotii? Astfel de intrebari te vor ajuta sa respecti si sa iti pese de tine si de alte persoane.
Daca exista o persoana cu care trebuie sa stai de vorba cu privire la o situatie pe care ai vrea sa o rezolvi, nu uita de ceea ce simti. Fie ca vrei sa scrii o scrisoare, sa dai un telefon sau sa vizitezi pe cineva pe care nu l-ai mai vazut de ani buni, pune toate acestea pe lista de obiective. Daca este vorba despre confruntarea cu cineva care te-a abuzat sau care te-a ranit, asigura-te ca va vedeti intr-un mediu sigur si spune adevarul asa cum il vezi tu, dar incercand sa fii bun.
Impartasirea sentimentelor autentice te poate aduce mai aproape sau nu de o persoana. Insa nici nu prea conteaza cum raspunde persoana respectiva; ceea ce conteaza este ca ti-ai exprimat sentimentele reale, si ai facut-o pentru tine. Fa un obicei din onestitatea emotionala, adaugand-o la obiectivele tale.
8. Cultiva fericirea
Pentru a fi mai orientat catre obiective si pentru a reusi in viata, cultiva oamenii si activitatile care iti aduc bucuie.
Cel de-al cincilea mare regret al persoanelor aflate pe moarte este ca nu si-au permis sa fie mai fericiti. In schimb, au ramas blocati in tipare vechi si s-au prefacut a fi multumiti cand, de fapt, nu erau.
Daca nu iti place locul tau de munca, stabileste-ti ca obiectiv sa cauti o pozitie noua care sa armonizeze salariul cu obiectivele pe care le ai. Daca ai o gandire antreprenoriala, gandeste-te sa iti transformi pasiunea intr-o afacere pe care sa o iubesti. Daca ai mai multe pasiuni, ia in calcul sa urmezi o cariera alternativa (copywriter/programator/coach de cariera). Potrivit revistei Forbes, multe companii incep sa aprecieze valoarea angajatilor care au activitati secundare diferite de vocatia lor principala. Vei avea astfel mai multe surse de venit si vei avea parte de mai mult sens si implinire in viata.
Daca esti nefericit in casnicie sau in relatia de cuplu stabileste-ti ca obiectiv sa faci ceva cu privire la asta. Ai nevoie de consiliere? Ai nevoie sa treci mai departe?
Daca ai indoieli cu privire la pastrarea unui prieten in viata ta, stabileste-ti ca obiectiv sa ajungi la o decizie in acest sens. Ai grija de tine in tot acest timp, facand ore de yoga sau mergand la un masaj extrem de util si de necesar.
Indiferent de ceea ce faci, ai grija sa manifesti compasiune cat de des poti, pentru ca asta te va face mai fericit. Compasiunea poate fi definita drept capacitatea de a resimti sentimentele celor din jur – fie ca este vorba despre bucurie, fie ca este vorba despre tristete – din dorinta de a ajuta.
Ajutand alte persoane care au nevoie de asta, nu vei reusi doar sa le reduci suferinta, ci vei putea fi mai fericit, facand activitati care sa te bucure.
Ganduri de final
Toti cei 8 pasi de mai sus formeaza o strategie care te ajuta sa pui laolalta lectii invatate din cele mai mari 5 regrete ale persoanelor ajunse la capat de drum in viata. Tehnicile de stabilire a obiectivelor se concentreaza pe punctele tale forte pentru a te ajuta sa devii mai orientat catre obiective.
Iata-le mai jos, sintetizate:
- Intreaba-te unde iti doresti sa fii peste 5 ani, peste 1 an si acum.
- Creaza sub-obiective pozitive, specifice si cuantificabile.
- Construieste obiective in jurul lucrurillor care conteaza cu adevarat pentru tine.
- Fa-ti timp pentru hobby-uri importante si pentru proiecte suplimentare.
- Orienteaza-ti planul de viata in jurul punctelor forte unice pe care le ai.
- Petrece timp cu prietenii apropiati si cu familia.
- Fii cinstit cu privire la sentimentele tale.
- Cultiva oamenii si activitatile care iti aduc bucurie.
Poate parea munca multa la prima vedere, insa privind in amanunt nu ar trebui sa iti ia mai mult de o ora sa pui laolalta o lista de obiective urmand aceste principii. De ce nu ai aloca o ora din timpul pe care il petreci in fata televizorului sau pe retelele de socializare pentru a face asta? Poti sa te uiti mai tarziu la TV sau sa intri online ca rasplata pentru ca ai devenit mai orientat catre obiective.
Nu ai nimic de pierdut, ba dimpotriva, ai numai de castigat daca incepi sa explorezi lucrurile care iti fac inima sa tresalte de bucurie. Merita sa investesti in tine in acest mod si chiar ai puterea de a crea o viata frumoasa daca iti stabilesti aceasta intentie.
Pana la urma, ceea ce cauti ajunge sa te caute pe tine!
Comentarii recente