Pretul gazului pentru urmatorul an…
…va ramane acelasi. Mai precis, pana la 1 iulie 2012, populatia va putea rasufla usurata, macar din acest motiv, deoarece pretul gazului nu va creste, conform Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Decizia a fost luata vineri de catre comitetul de reglementare ANRE care a stabilit, conform Mediafax, sa mentina nivelul actual al preturilor finale aferente consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica.
Totusi, pentru ca “viata nu e dreapta”…sau pentru ca incercam sa o indreptam, companiile vor fi nevoite sa scoata un ban in plus din buzunar pentru ca, pentru ele, pretul gazului va creste cu 10% din luna iulie anul curent. Astfel, pana in luna martie a anului 2012, pretul gazului pentru sectorul industrial va creste cu…30%!
Pretul gazului – in functie de posibilitati?
Asadar, pentru consumatorii non-casnici situatia se schimba…motivul? Cresterea pe care pretul gazului din sectorul industrial a inregistrat-o: de la 290$ la 460$/ 1.000 metri cubi, dar si modificarea structurii gazului, adica 77% gaze din productia interna si 23% gaza din import. Cat priveste “compozitia” gazului ce va intra in fiecare casa din Romania, aceasta va fi realizata dupa reteta 89% gaze din productia interna si 11% gaze din import. Ei, iata avantejele statutului de “consumator casnic” si, automat, ale unui buget mai…sarac.
Asadar, iata o veste buna. Nu suntem anuntati ca s-ar ieftini ceva, dar macar nu se mai scumpeste, iar acest lucru reprezinta,cu adevarat, o sarbatoare….cel putin pentru pensionarii prezentati iarna de iarna la TV. Pentru ca nu mai e mult si punem muraturile si vine gerul si iar n-avem caldura. Solutia? Aragazul, ca semineu mai rar pe la noi…de ce sa nu ardem gazul de pomana? Bine ca avem caldura in abundenta in luna aprilie, dar si asta face parte din farmecul Romaniei.
Pretul gazului din promisiuni si…pretul gazului din facturi
Aceasta crestere a pretului gazelor pentru companii a fost anuntata de Jeffrey Franks inca din luna mai, cand a declarant ca Guvernul s-a angajat sa prezinte FMI o noua formula de calcul pentru tarife in scopul de a evidentia mai bine evolutia preturilor la nivel international.
De asemenea, asumarea Guvernului referitoare la data de 1 aprilie 2011, moment in care ar fi trebui sa se stabileasca un calendar de ajustare pentru a se ajunge la nivelul integral al formulei de pret bazata pe Costul Unitar al Gazelor pana la sfarsitul anului 2011, pentru consumatorii non-casnici, nu a fost respectata, devenind o actiune prioritara in noua scrisoare de intentie…
Insa, desi pretul gazului aparent nu afecteaza consumatorii casnici, se pare ca scumpirea gazului pentru agentii economici va conduce la o scumpire a produselor, dar una “nesemnificativa” din punct de vedere al autoritatilor…si doar al lor.
Comentarii recente