Complexitatile financiare are faptului ca esti proprietar de afacere mica sunt vaste, indiferent de tabara in care te afli. Jonglarea intre nevoile afacerii si finantele personale poate face din planurile de pensionare o adevarata provocare.

Proprietarii de afaceri mici sunt adesea pasionati de ceea ce fac si se mandresc cu privire la valoarea sau serviciul pe care il ofera afacerea lor. Este foarte probabil sa ii regasesti lucrand ore lungi si petrecand un timp mental indelungat gandindu-se la functionarea afacerii, la retentia angajatilor, la obtinerea de clienti noi, la resursele umane si la reducerea raspunderii.
Ei sunt adesea dispusi sa isi dea si sufletul pentru “copilul lor”, mai ales in fazele initiale. Iar daca au succes, aceste eforturi incep sa dea rezultate, pentru ca la final sa reuseasca sa obtina un asset cu o valoare reala.

In general, acesta este momentul in care se atinge o rascruce financiara.

  •  Punctul focal al proprietarilor de afaceri poate trece catre acumularea de avere personala prin planificarea financiara, dincolo de afacerea in sine.
  •  Sau pot continua sa ia un salariu si sa reinvesteasca toate profiturile (unele dintre acestea ar fi putut fi folosite pentru acumularea de avere personala) in afacere, pentru a atinge un nivel superior de dezvoltare.

Ambele abordari pot functiona, insa fiecare dintre ele vine la pachet cu propriile sale provocari.

Provocari pentru proprietarii de afaceri care au ca prioritate finantele personale

Proprietarii de afaceri mici care se dedica planificarii financiare personale (si independentei financiare fata de afacerea lor), pot intampina provocari neprevazute pe masura ce inainteaza catre o varsta la care pensionarea sau tranzitia devin perspective probabile.

  •  Ei trebuie sa invete sa inteleaga evaluarea afacerii si conceptul de formule versus cererea din piata.
  •  Trebuie sa evalueze strategiile pentru a contribui la minimizarea obligatiilor fiscale atunci cand vanzarea companiei devine un rezultat probabil.
  •  Trebuie sa dezvolte un plan de succesiune/tranzitie, tinand cont de toate complexitatile implicate.
  •  Trebuie sa decida asupra diferitelor structuri de vanzare care pot functiona cel mai bine pentru ei: suma forfetara, plata periodica, renuntarea treptata sau imediata.
  •  Si trebuie sa decida cum sa abordeze integrarea in planificarea personala a veniturilor din vanzari sau a profitului.

Proovocari pentru proprietarii care isi pun afacerea inaintea finantelor personale

Daca proprietarul unei afaceri mici alege sa renunte la planificarea financiara personala, el ar putea avea parte de unele dintre problemele de mai jos, sau poate chiar de toate:

  •  Proprietarul poate ajunge sa-si dea seama ca e posibil ca afacerea pe care a construit-o sa nu aiba valoarea comerciala necesara pentru a-i finanta retragerea, asa cum se astepta (supraestimand practic capacitatea afacerii sale).
  •  Proprietarul poate fi fortat sa lucreze mai mult sau sa se pensioneze mai tarziu decat si-ar fi dorit.
  •  Poate fi obligat sa-si vanda afacerea si sa devina angajat pentru a suplimenta fluxul de numerar necesar la pensionare.
  •  Domeniul in care activeaza afacerea sa ar putea fi afectat negativ de tehnologie, epuizand orice valoare reala pe care o avea afacerea in trecut.
  •  Stilul sau de viata ar putea fi afectat negativ in cazul in care ii ramane mai putin timp pentru familie, calatorii si alte hobby-uri, pentru ca lucreaza fara incetare.

Provocari financiare pentru ambele tipuri de proprietari

Indiferent de calea pe care o aleg atunci cand ajung la rascruce de drumuri, proprietarii de afaceri se confrunta cu o multime de probleme si provocari. Fie ca esti tu insuti un proprietar de business aflat in aceasta situatie, fie ca ai un prieten sau un membru al familiei care se confrunta cu aceasta problema, iata trei idei importante de retinut.

1. Un proprietar de companie trebuie sa ia intotdeauna in serios planificarea financiara personala si sa-si permita obtinerea unor profituri in plus fata de salariu. Ceea ce nu inseamna ca ar trebui sa iti secatuiesti afacerea de profituri, ci mai degraba sa ai un plan echilibrat care sa permita atat dezvoltarea personala, cat si pe cea a afacerii.

2. Proprietarul trebuie sa fie constient ca planificarea iesirii din afacere implica o serie intreaga de provocari unice, care pot fi descurajante pentru ei, daca o fac pe cont propriu. Aceasta etapa poate fi stresanta pentru proprietar, intrucat face tranzitia totala sau partiala de la afacere; delegarea problemelor financiare complexe poate reduce din stresul situatiei, alaturi de furnizarea expertizei necesare.

3. Cat despre un proprietar care a amanat pe termen nelimitat planificarea financiara personala, daca acesta se afla aproape de varsta la care isi doreste sa se pensioneze sau sa isi reduca orele de lucru, nu trebuie sa renunte la idee. Cu unele strategii give-and-take, un astfel de proprietar de business isi poate indeplini in continuare unele dintre obiectivele legate de pensionare.

Sursa: https://www.kiplinger.com/business/small-business/602267/small-business-owners-can-be-divided-into-2-camps-which-are-you