În tot mai multe sectoare de pe piața muncii, se observă o tranziție de la munca exclusiv în birou la oferte hibride și remote. Întrebarea care se pune este: care dintre aceste opțiuni este cea mai potrivită?

 

Indiferent dacă ești în căutare de un job remote, hibrid sau chiar la fața locului, recomandarea este să găsești cea mai buna firma de recrutare care te va ghida în acest proces. De exemplu, ABC Human Capital este o agenție de recrutare cu experiență acumulată în ani de zile, care își desfășoară activitatea din 2015 și a reușit să implementeze proiecte de recrutare pentru mai mult de 190 firme din România.

Lucrul remote

Angajații remote sunt cei care lucrează în afara sediului central. În timpul lockdown-urilor globale din 2020, multe afaceri au fost nevoite să adopte munca remote. Odată cu această tranziție, au descoperit și numeroase beneficii ale lucrului remote:

 

  • Reducerea costurilor operaționale legate de chirie, utilități și consumabile de birou.
  • Acces la o bază de talente mai largă, la nivel global.
  • Creșterea productivității angajaților.
  • Ușurința de a scala operațiunile.

 

Cu toate acestea, afacerile care au fost nevoite să adopte munca remote au evidențiat și dezavantajele acestei forme de lucru:

 

  • Dificultăți în comunicare.
  • Provocări în gestionarea și supervizarea personalului remote.
  • Riscuri crescute de securitate cibernetică.

Lucrul în regim hibrid

În modelul de lucru hibrid, angajații, cum ar fi directorul de marketing sau oricare altul, lucrează atât de la distanță, cât și din birou – stabilind adesea programul lor în funcție de nevoile proprii sau ale companiei. Această abordare flexibilă a devenit din ce în ce mai populară în mediul corporativ, reflectând adaptabilitatea necesară într-o lume a muncii în continuă schimbare. Angajații beneficiază de oportunitatea de a echilibra mai bine viața profesională și personală, gestionând eficient timpul și resursele în funcție de cerințele proiectelor și ale echipei.

 

Lucrul hibrid permite companiilor să optimizeze utilizarea spațiilor de birouri, reducând costurile operaționale fără a compromite coeziunea echipei.

Lucrul la birou

Există mai multe beneficii ale muncii exclusiv la birou. Majoritatea acestora derivă din faptul că oamenii lucrează în același mediu de birou, unde pot comunica rapid și eficient.

 

Beneficiile respective sunt: reducerea erorilor umane cauzate de neînțelegeri, îmbunătățirea culturii companiei, facilitarea lucrului în echipă și colaborare mai ușoară, precum și transfer facil de cunoștințe între membrii echipei.

 

Cu toate acestea, există motive pentru care multe afaceri migrează de la acest model de lucru. Dezavantajele acestui tip de muncă includ: costuri operaționale mai mari, creșterea stresului și anxietății pentru angajați, mai puțină flexibilitate în privința spațiului de lucru și a orelor de muncă, etc.

 

Cu toate că pandemia a accelerat adoptarea muncii remote și hibride, viitorul muncii va implica, probabil, o combinație inteligentă a acestor modele, adaptată nevoilor specifice ale fiecărei organizații și ale pieței în general.