Salariile profesorilor in 2011. Dascalii romani: cei mai prost platiti din UE…
…alaturi de profesorii din Bulgaria, ne informeaza un raport al Comisiei Europene, citat de Mediafax. Desi datele din acest raport sunt bazate pe anul scolar 2009-2010, salariile profesorilor in 2011 nu au cunoscut modificari notabile. Se pare ca cei mai bine platiti profesori ii intalnim in Luxemburg, Danemarca si Austria. Raportul ne mai informeaza si ca peste tot, nu doar in Romania, salariile debutantilor sunt neatractive. Probabil ca nu sunt singura cu prieteni care au absolvit Facultatea de Litere si fug de slujba de profesor ca de ….necuratu’…
Salariile profesorilor in 2011 acordate in primii ani de cariera sunt, in aproape toate tarile europene, mai scazute decat PIB-ul national pe cap de locuitor. Acest lucru nu este deloc incurajator pentru tinerii pasionati, care s-ar transforma poate in dascali mai buni, mai instruiti, cu mai multa pedagogie, decat cei aflati acum la catedre…
Salariile profesorilor in 2011: problema invatamantului din Romania?
Intrebarea pe care mi-o pun eu de ceva timp, inca de cand saream in sus de bucurie atunci cand se dadea startul uneia din multele greve profesorale, si pe care o aduc in prezent este urmatoarea: Sunt salarile profesorilor in 2011 cauza pentru care au aparut atatea pete pe imaginea educatiei in Romania? Sunt salariile mici (dublate/triplate de meditatii in unele cazuri) ale celor care profeseaza in invatamant de ani buni cauza pentru fiasco-ul Bacalaureatului de anul acesta? Sincer ma indoiesc. Dupa parerea mea, salariile profesorilor in 2011 sunt mici dar nu intr-atat de mici incat sa-i transforme pe oamenii de la catedra, care ar trebui sa insufle dragoste de cunoastere.
Sunt atat de multi profesori in Romania lipsiti de vocatie si de pedagogie (da, si o parte din cei care mi-au fost mie profesori) care in loc sa le deschida ochii invataceilor, ii inchid definitiv… Sunt absolut convinsa ca salariile profesorilor in 2011 sunt chiar exagerat de mari pentru unii profesori.
Salariile profesorilor in 2011: in ton cu rezultatele elevilor…
Acesti oameni care sunt sau vor fi responsabili de educatia copiilor nostri, au tot dreptul sa ceara salarii mai mari atat timp cat isi fac treaba bine, cat inteleg ca elevii nu sunt doar niste mici robotei care inregistreaza informatii. Salariile profesorilor in 2011 sunt mici, la fel ca salariile profesorilor de acum zece ani, insa si calitatea lor a ramas din pacate la fel.
Nu spun ca nu avem si foarte multi profesori pregatiti, cu informatii vaste, zic doar ca avem prea putini pedagogi.
Salariile profesorilor in 2011, macar cele din anul 2011-2012, ar trebui marite. De acord cu asta. Dar o solutie si mai buna pentru cresterea nivelului educatiei din Romania ar fi o evaluare la nivel national a dascalilor si apoi facuta marirea aferenta.
Tu ce parere ai? Cat de justificate crezi ca sunt pretentiile salariale ale profesorilor?
„Acesti oameni care sunt sau vor fi responsabili de educatia copiilor nostri, au tot dreptul sa ceara salarii mai mari atat timp cat isi fac treaba bine,” ma duce cu gandul la postul „Banii strică pasiunea sau o întreţin? ” (http://alexandrunegrea.ro/2011/10/11/banii-strica-pasiunea-sau-o-intretin.html)
Dascalii pasionati de munca lor , cei care se investesc in ceea ce fac si dau bucati din sufletul lor fiecarui copil „modelat”, ar trebui valorizati , bineinteles ! Din pacate multi se incadreaza (inca) in aceasta categorie fara a fi rasplatiti pentru efortul depus . Vorbeam deunazi cu un coleg irlandez care-mi povestea despre sora si cumnatul sau , amandoi profesori in Dublin. Acolo a fi profesor este o meserie de aur , esti extrem de bine platit , ai covorul rosu intins cam peste tot unde te duci . Idem in Italia , un fost coleg de facultate ajuns „profesore” in mediul universitar imi spunea ca „gradul” de „profesore” in Italia iti deschide multe usi inchise (cand te gandesti ca strainii ii intind covorul rosu unui roman format de scoala romaneasca este o mandrie , nu ?)
Pacat de profesorii pasionati de munca lor si pacat de cei care ar putea fi la fel de pasionati dar care se „abtin” de la a profesa din cauza salariilor descurajatoare. Am si eu un prieten din a doua categorie, care ar fi devenit cu siguranta un profesor de limba romana excelent, insa s-a reorientat din cauza banilor- acum lucreaza intr-o multinationala, culmea, pe IT… Pasiunea sa fie, dar sa avem si ce pune pe masa.. Poate ca anumite modificari salariale ar aduce totusi mult mai multi oameni de valoare in invatamant. Nu putem decat sa speram.