Cum arata un sef de cosmar?
Ei bine, un tipar fizic nu cred ca exista, insa, din punct de vedere intelectual, moral si emotional, cred ca putem sa conturam un „mini portret”. Radu Manolescu, managing partner al firmei al K.M. Trust & Partners, are o viziune cel putin plauzibila pentru descrierea unui sef de cosmar: „Eu asa as defini managerul toxic: fara etica de business, fara valori morale si cu o inteligenta emotionala redusa.” Scurt si la obiect.
Am luat la cunostinta parerea unui managing partner in ceea ce priveste monstruosul personal la costum, sa vedem si cum sunt vazuti sefii de catre angajati.
In spatele stampilei „sef de cosmar”
Dincolo de atributul „de cosmar”, toti managerii mai putin talentati au un anumit defect pregnant, cel pentru care devin dezagreabil pentru angajatii lor.
Exista asadar mai multe tipuri de sefi de cosmar, creionate de firma de training Trainart. Sa ii cunoastem:
Tipuri de sef de cosmar
1. Bipolarul – este cunoscut pentru rapiditatea cu care isi poate schimba atitudinea fata de angajati. Astfel, daca intr-o zi este dragut cu toata lumea, aruncand cuvinte de lauda in stanga si-n dreapta, cel mai probabil a doua zi va fi foc si para.
2. Comandantul – cu o personalitate militareasca, seful-comandant se impune in fata subalternilor ca si cum ar fi razboi, dand termene-limita fabuloase si mustrandu-i in mod public pe cei care nu tin pasul sau care fac, doamne-fereste, vreo greseala.
3. Seful stie-tot – Acest guru, acest intelept care critica in mod constant munca celorlalti, desi nu demonstreaza niciodata capacitatile cu care se lauda, este dintre cei mai enervanti.
4. Vulpoiul – este de departe tipul cel mai periculos, este seful cu o mie de fete, despre care cel mai probabil poti sa juri ca e painea lui Dumnezeu dupa interviu, insa la scurt timp dupa iti dai seama ca „joaca” in cealalta echipa, mai putin evlavioasa. El iti va promite cate-n luna si-n stele, si nu se va tine de promisiuni, te va minti cu nerusinare si, la sfarsit, probabil nici nu iti va face o recomandare decenta cand vei parasi firma.
Un sef bun nu este neaparat unul numai lapte si miere, un sef bun poate si trebuie de cele mai multe ori sa fie exigent, este un manager care impune respect si care, in acelasi timp, inspira.
Comentarii recente