Socializare online – riscurile prieteniilor virtuale
Aproximativ 4 milioane de romani se afla pe Facebook, cu peste 50% mai mult decat la inceputul acestui an (din care, peste o treime, in Bucuresti). Si foarte multi dintre acesti amatori de socializare online se afla in cautarea unui job, insa ceea ce multi nu stiu este ca majoritatea firmelor care le-au primit CV-ul sunt interesate de anumite aspecte ce tin de aceasta socializare online, cum ar fi obiceiurile personale ale, pasiunile, prietenii sau grupurile in care este implicat.
Si cum poti afla aceste lucruri mai usor decat de pe profil de Facebook, in conditiile in care Codul Muncii din Romania specifica foarte clar faptul ca un candidat la un job poate fi intrebat in cadrul unui interviu doar despre viata profesionala? Unele informatii postate in social media pot eclipsa pana si cel mai stralucitor CV, indiferent cat este de legal/ moral este sa respingi un candidat pe baza utilizarii butonului de Like.
Socializare online – intre personal si profesional
Se poate intampla, desigur, ca pana si reputatia celor mai conservatoare persoane sa fie patata de terte parti in online, iar o simpla cautare pe Google a numelui lor sa determine taierea lor de pe lista posibilelor optiuni ale unui angajator. Totusi, acest lucru s-ar putea remedia in curand deoarece, conform Wall-street, un proiect de lege este dezbatut la nivelul Uniunii Europene care prevede eliminarea, dupa o anumita perioada de timp, a informatiilor despre anumite persoane de pe internet… un fel de “cazier social media”, care sa anuleze posibilele riscuri legate sau nu de socializare online.
Asadar, activitatea de socializare online sau de postare a anumitor informatii cu caracter privat poate dauna grav sanselor de angajare; spre exemplu, o firma poate evita sa angajeze o femeie daca afla din social media ca este insarcinata si, deci, nu va trece mult timp pana cand va interveni concediul de maternitate. De asemenea, imaginile deochiate, contactele cu persoane “dubioase”, pana si o exprimare gresita in social media te poate lasa… somer.
Socializare online… la locul de munca?
Chiar daca multi nu recunosc, minute bune din programul de lucru zilnic sunt “irosite” pe retele de socializare online pentru ca, nu-i asa, in acest sat global trebuie din cand in cand sa mai aruncam o privire si in curtea vecinului…
Totusi, daca maine-poimaine te trezesti cu accesul blocat catre Facebook la locul de munca… nu poti decat sa te conformezi: angajatorul are acest drept, de a limita accesul la social media al angajatilor sai, daca ele sunt folosite doar in scopuri personale.
Iar in ceea ce priveste riscurile, nu doar potentialul angajat, ci si angajatorul sunt expusi pericolului reputational legat de socializare online: spre exemplu, in Franta, angajatorul are dreptul de a-l sanctiona pe angajat pentru informatiile postate in social media deoarece acestea pot afecta imaginea companiei. Cum in Romania astfel de sanctiuni sunt in stadiul de discutie, speranta rezida in setul de politici interne care trebuie sa fie foarte solid si clar… pana al urma, reputatia unei persoane mai poate fi recuperata, dar a unei companii… mai greu.
Spune-mi, tu tii cont de eventuala parere a unor angajatori despre profilul tau de pe o retea sociala?
Comentarii recente