“Solicitati bonul fiscal! Daca nu, nu vi-l dam…”
Ei, de cate ori nu ti s-a intamplat sa-ti iei ceva de la magazinul din colt si sa nu ti se dea bonul fiscal? Sau, mai bine spus, de cate ori ti s-a intamplat sa ti se dea fara sa il ceri, in ciuda anuntului maaare de pe usa “Solicitati bonul fiscal!”. Si asta nu se petrece doar in magazine, ci si in domeniul serviciilor, cum ar fi cel al saloanelor de infrumusetare sau al frizeriilor.
Oricum, nu e mare paguba, e doar o hartiuta pe care o vei arunca la primul cos de gunoi fara macar a arunca o privire pe ea. Ei bine, chiar ar trebui sa soliciti bonul fiscal pentru ca acesta are o importanta mare atat pentru economiile tale, cat si pentru bugetul de stat.
Solicitati bonul fiscal sau…incurajati evaziunea fiscala
In primul rand, important este sa ceri bonul fiscal pentru a vedea, macar de curiozitate, pe ce ti s-au dus banii; daca esti o persoana foarte calculata si-ti tii evidenta cheltuielilor lunare, fixe sau variabile, aceste bonuri te pot ajuta si mai mult pentru ca, dupa o zi grea, este foarte posibil sa uiti cat si pe ce ai cheltuit in absenta unui sistem de contorizare a banilor pe loc.
Si inca ceva: se poate intampla ca, “din greseala”, doamna de la casa sa-ti mai treaca pe bon o pereche de papuci pe care nu ai achizitionat-o, dar de care nu-ti dai seama printre multe alte cumparaturi pe care le-ai facut. Si mai sunt taximetristii care nu pornesc aparatul si cu care trebuie sa te tocmesti ca la piata, frizeritele care, pe langa bacsis, nu-ti elibereaza bon si raman cu toata suma s.a.m.d. Desigur, exceptii sunt destule, dar se intampla si asa ceva la noi in tarisoara.
Si nu doar tu iesi in pierdere, ci si statul (adica, din nou, tu), deoarece ceea ce fac astfel de persoane este sa se sustraga foarte usor de la plata impozitelor si a taxelor datorate bugetului de stat. Desigur, exista si amenzi care pot ajunge la 40.000 de lei si riscul suspendarii activitatii societatii respective, dar la cat de frecvente sunt controalele…nimeni nu-si mai face probleme.
Solicitati bonul fiscal si verificati ce scrie pe el
Ok, daca te-ai hotarat ca de astazi incolo sa nu iesi din magazin fara sfanta hartiuta in mana, iata minimum pe care ar trebui sa-l contina un bon fiscal in regula: denumirea societatii comerciale, adresa punctului de lucru respectiv, logotipul si seria aparatului, numarul de ordine, denumirea bunului/ serviciului livrat, cantitatea, data si ora emiterii, pret unitar, cota de taxa pe valoare adaugata, valoarea totala, valoarea taxei pe valoare adaugata si alte astfel de taxe in functie de ce achizitionezi.
Importanta bonului fiscal este foarte mare in cazul in care, spre exemplu, detii firma din punct de vedere al cheltuielilor deductibile, motiv pentru care trebuie sa se asiguri ca bonul pe care il primesti nu pericliteaza bugetul afacerii pe care o conduci.
Solicitati bonul fiscal, dar nu pentru toate serviciile…
…cum ar fi cele oferite de casele de cult care, din cate stiu eu, sunt inca scutite de taxe si impozite. De la botez pana la inmormantare (la propriu si la figurat), avem nevoie de serviciile Bisericii pentru care se percep sume diferite, in urma unei adevarate negocierii in lacasul sfant.
Prin anul 2010, cateva ONG-uri au propus ca Biserica sa plateasca impozite si ca oamenii care apeleaza la ea sa primeasca bonuri pentru taxele de nunti, botezuri si alte ceremonii, insa raspunsul reprezentantilor uneia dintre Mitropolii a fost acela ca banii reprezinta donatii, deci nu pot fi impozitati. Cat este de drept si moral, fiecare hotaraste pentru el…insa un lucru este clar: nu vom vedea in viitorul apropiat la intrare in Biserica indemnul “Solicitati bonul fiscal!”. Amin.
Comentarii recente