Somaj fericit. Not.
„Nu-mi pasa de nimic, de nimic, sunt un somer fericit! Sunt feeriiciitt!!” Iata niste versuri pe care un ceteatean roman aflat in somaj nu le va canta vreodata. Se intampla uneori ca destinul sa ne loveasca nefericit si sa ramanem fara un loc de munca, fara nicio sursa de venit. Si atunci ce facem? Cea mai urgenta solutie este ajutorul de somaj oferit de stat, ca doar nu am platit in van atatea contributii la buget asigurarilor de somaj.
Ajutor de somaj sau salariu mic? Tu ce ai alege?
Dupa ce ai devenit somer cu acte si ai un venit minim asigurat poti incepe razboiul. Razboiul cu oferta locurilor de munca. Ideea de baza o stii: CV, aplica online, mai aplica, aplica si asteapta sa fii sunat. Sunt foarte multe persoane insa ce nu pot iesi din somaj.
A-ti gasi un loc de munca pe timpuri de criza este oarecum dificil, intrucat asteptarile tale trebuie sa scada. Oare poti? Poti sa renunti la experienta acumulata ani de zile pentru un job mai prost platit, doar job sa fie?
O voce amenintatoare de batranel isi spune: „Numai cine nu vrea nu munceste!!”. Ei si daca legea iti sopteste ca nu poti primi pensie, iar de angajat nu te angajeaza nimeni pentru ca nu mai ai 40 de ani? Alegi tot ajutorul de somaj pentru ca nu ai alta solutie…
Somaj in cifre si statistici la sfarsit de 2010
Dar stai linistit. Nu esti singurul somer… Alaturi de tine se afla alti 7 milioane de romani. Potrivit Institutului National de Statistica, la sfarsitul anului 2010, rata de ocupare a fortei de munca (15 – 64 de ani) a fost de 57.9%, iar rata somajului BIM ( Biroul International al Muncii) de 7.3%.
Se pare ca cele mai „active” persoane sunt cele cu varsta cuprinsa intre 25 si 54 de ani, acoperind 78.9% din totalul populatiei active. Rata somajului avea, in acea perioada, cel mai ridicat nivel (22.8% ) in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1367‰
Si daca tot este in trend inegalitatea dintre sexe aflati ca femeile sunt mai „inactive” decat barbatii. 1728‰ este raportul de dependenta economica a persoanelor de sex feminin.
Indemnizatia de somaj in anul 2011
Citeam la un moment dat un articol potrivit caruia in judetul Suceava, omuletii stau in somaj de buna voie si nesiliti de nimeni. Motivul il reprezinta valoarea indemnizatiei de somaj, ce poate fi mai mare decat ar fi un salariu oferit unei persoane fara experienta sau studii.
Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma fixa, neimpozabila, reprezentand 75% din valoare indicatorului social de referinta ( 500 RON, in 2011), pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin un an. Acestei valori i se adauga o suma variabila, calculata in functie de numarul anilor de cotizare.
Am somaj si viata-i dura!
Indemnizatie de somaj, ajutor de somaj, cotizatii la bugetul asigurarilor de somaj, someri, rata somaj. Uite o alta insiruire de termeni ce ma infioara. Cel mai bine ar fi sa incercam sa ramanem in categoria populatiei active, cu un loc de munca asigurat.
Comentarii recente