timpul de odihna

Timpul de odihna si al sau pret…

…considerat prea mare de cele 2.700 de persoane chestionate intr-un studiu publicat de livescience.com, care va aparea in urmatorul numar al revistei American Economic Review. Acestia au declarat ca prefera sa cedeze din timpul de odihna in schimbul unui salariu mai mare, adica ar renunta la un job platit decent si cu mai mult timp liber pentru unul mai bine platit…dar mai solicitant.

La fel ca timpul de odihna, nici viata sociala nu poate concura cu banul: o crestere de 10% a salariului alaturi de posibilitatea de a-si vedea prietenii mai des ar fi refuzata de cei mai multi respondenti in schimbul unei cresteri cu 20% si a iesirilor…mult mai rare.

Traim vremuri dificile, dar eu am, totusi, o intrebare: ce faci cu acei bani in plus daca nu ii folosesti pentru timpul de odihna, pentru a-ti infrumuseta cele si-asa putine ore libere?

Timpul de odihna in Romania – cel mai mic din UE

Da…desi trista, realitatea este ca, din punct de vedere statistic, Romania ocupa primul loc in topul numarului de ore lucrate saptamanal – 41,3, depasind toate celelalte membre UE in anul 2010, conform unui raport al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound). La noi, limita maxima legala pentru o saptamana de munca este de 48 de ore, iar minimul este inregistrat in Belgia, adica 38 de ore.

In acest top al angajatilor “model”, suntem urmati de Luxemburg cu 40, 8 ore, Marea Britanie, Bulgaria si Polonia – 40, 5 ore si Cehia si Estonia cu 40,4 ore.

Media orelor de munca in UE este de 39,7, timpul de odihna fiind un criteriu de fericire pentru tarile dintre cele mai dezvoltate, dovada fiind si accentul pe care cei mai fericiti oameni din lume, danezii, il pun pe timpul de odihna.

Timpul de odihna de sarbatori, in Romania

In ceea ce priveste timpul de odihna tradus in numarul de sarbatori legale, in anul 2010 am ocupat penultima pozitie din UE, cumuland doar 6 zile si fiind depasiti doar de Olanda, cu 5 zile. Cele mai multe sarbatori legale, prilej de fiesta, s-au inregistrat in Spania – 14, depasind media la nivelul Uniunii Europene de 9,6 zile de sarbatori legale pe an.

Timpul de odihna – ce spune Codul Muncii?

Chiar daca stim cu totii, din propria experienta sau din povestirile prietenilor nostri, cum timpul de odihna este sacrificat in interesul firmei in cauza, cu sau fara o rasplata de orice natura, confom Codului Muncii orele suplimentare de lucru trebuie sa fie compensate fie prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile, fie printr-un spor la salariu.

Cat de mult se tine cont de timpul de odihna al angajatului roman difera de la situatie la situatie, dar nu trebuie sa omitem nici orele “suplimentare” pe care unii dintre noi snt nevoiti sa le faca pentru a recupera timpul din timpul programului pierdut pe Facebook. :p

 

Am vazut ce alege majoritatea, dar tu pentru ce ai opta: timpul de odihna sau banii?