Ecografia face posibila vizualizarea organelor situate la nivelul abdomenului, a pelvisului mic, a gatului (tiroida, ganglioni limfatici, ficat, splina, pancreas, rinichi, vezica urinara, organe genitale), dar si a vaselor (artere si vene), ligamentele si inima.
Scopul sau este de a detecta o infectie, o malformatie sau o tumora. Este si cazul unui eco sani Cluj.
La ce se foloseste o ecografie?
O ecografie cauta anomalii care te-ar putea afecta (tumori, infectii , malformatii) si uneori poate ghida o proba profunda.
In timpul unei sarcini, face posibila studierea vitalitatii si dezvoltarii fatului, detectarea anomaliilor sau chiar determinarea sexului copilului.
Ce este o ecografie?
Principiul sau consta in aplicarea unei sonde (ca un stilou) pe pielea de langa organul care urmeaza sa fie explorat. Aceasta sonda emite ultrasunete care trec prin tesuturi si apoi sunt trimise inapoi la ea sub forma unui ecou.
Acest semnal, odata colectat, va fi analizat de un sistem informatic care retransmite o imagine in direct pe un ecran video.
Acest aparat se numeste aparat cu ultrasunete.
Camera de ecografie este formata din patru elemente:
- Sonda conectata la dispozitiv printr-un cablu. Emite ultrasunetele si primeste semnalul dupa ce a trecut prin tesuturi.
- Ecranul video pe care sunt vizionate imaginile in direct.
- Sistemul informatic.
- Panoul de control , compus din mai multe taste si aplicatii.
Un ecograf nu permite studiul tuturor organelor (oase, plamani), iar supraponderabilitatea poate ingreuna interpretarea imaginilor.
Cum se face o ecografie?
Un ecograf (radiolog sau alt specialist) efectueaza examinarea. Inainte de examen, va trebui sa mergi la vestiar pentru a te dezbraca (ti se va spune ce haine sa scoti).
In timpul examenului, stai intins pe o canapea, de obicei pe spate.
Un gel rece va fi aplicat pe piele pentru a imbunatati contactul cu sonda. Acesta va fi apoi mutat langa regiunea de examinat. Specialistul care realizeaza ecografia iti va cere sa te rostogolesti pe o parte, sa respiri sau sa respirati adanc, sa iti tii respiratia. Uneori, pentru un studiu mai fin al anumitor organe (vezica urinara, prostata, ovare , uter) sonda va fi introdusa in caile naturale (anus, vagin).
Nu ezita sa raportezi orice problema personalului medical in timpul examinarii. Examenul dureaza aproximativ 10 pana la 30 de minute . Este foarte rapid.
Dupa examen, ti se va da hartie pentru a indeparta gelul de pe piele. Vei putea manca si bea in mod normal.
Rezultate: in timpul examinarii, medicul va comenta imaginile. Raportul final va fi trimis medicului tau curant cat mai curand posibil. El iti va explica rezultatele si iti va spune ce sa faci.
Ecografia este dureroasa?
Nu. Este o examinare absolut nedureroasa. Uneori, specialistul impinge in jos sonda si poate face examenul mai inconfortabil.
Cum sa te pregatesti pentru o ecografie?
Cel mai adesea: nu este necesara nicio pregatire.
Ocazional: Pentru ecografiile abdominale, trebuie sa fii pe stomacul gol (nu manca, bea sau fuma cu 4 pana la 6 ore inainte de examinare).
Pentru ecografiile pelvisului mic, trebuie sa ai vezica plina, asa ca bea 1 litru de apa chiar inainte de examinare si nu urina pana la sfarsitul acesteia.
Comentarii recente