Cum se face corect hidroizolatia si care sunt motivele pentru care oamenii o aleg pe cea facuta din vata bazltica? Ce alte tipuri de hidroizolatii poti folosi si de ce vata bazaltica este considerata cea mai buna.
Absorbtia umiditatii: aproape zero
Acest material are proprietatea hidrofobicitatii. Apa care cade pe ea nu poate patrunde in interior, deoarece proprietatile de izolare termica nu se schimba. Dar daca efectuati un experiment similar cu vata minerala obisnuita, veti absorbi o cantitate buna de apa. Bumbacul umed nu va retine caldura; la urma urmei, apa care intra in pori creste semnificativ conductivitatea termica a materialului. Deci, daca trebuie sa izolati o camera umeda, de exemplu, o sauna, nu luati vata de sticla obisnuita, ci bazalt, nu veti gresi. Absorbtia apei in volum nu este mai mare de 2%. Poti vedea aici vata bazaltica.
Apa nu este impregnata, ci curge in jurul fibrelor de bumbac bazalt, deoarece in timpul procesului de productie este impregnata cu uleiuri speciale.
Capacitatea de a trece aburul este excelenta
Fibra de bazalt, indiferent de densitatea sa, are o permeabilitate excelenta la vapori. Umiditatea, care este continuta in aer, patrunde cu usurinta prin stratul de izolatie, fara a forma condens in interior. Acest lucru este deosebit de important pentru o baie sau sauna. Vata bazaltica in sine nu se uda, inca stocheaza caldura in mod fiabil. Prin urmare, in incaperi izolate cu acest material, locuiti confortabil: conditiile de temperatura si umiditate sunt optime. Permeabilitatea la vapori este de aproximativ 0,3 mg / (m · h · Pa)
Rezistenta la foc – Ridicata
Conform cerintelor facute de pompieri, bumbacul din fibre de bazalt este considerat o substanta incombustibila. Dar asta nu e tot: poate bloca calea de a deschide focul. Temperatura maxima la care poate rezista izolatia bazaltica fara a atinge punctul de topire este de 1114 0C. Acest lucru ii permite sa fie utilizat pentru a izola dispozitivele care functioneaza la temperaturi ridicate.
Bariera acustica – Nivel ridicat
In ceea ce priveste proprietatile acustice, ele sunt, de asemenea, bune cu vata bazaltica, in sensul de izolare fonica, desigur. Aceasta izolatie poate umezi undele sonore verticale care calatoresc in interiorul peretilor. Datorita acestui fapt, camera este bine izolata de zgomotul extern. Prin absorbtia undelor sonore, vata de roca reduce timpul de reverberatie, ceea ce protejeaza de zgomot nu numai camera ai carei pereti sunt izolati cu acest material, ci si incaperile invecinate.
Rezistenta materialului
Fibrele de bazalt din material sunt aranjate aleatoriu, iar unele dintre ele merg intr-o directie verticala. Datorita acestui fapt, nici macar vata de roca foarte densa nu este capabila sa reziste la sarcini considerabile. Deci, cu o deformare de 10%, vata bazaltica are rezistente la compresiune de 5 pana la 80 kilopascali. Valoarea specifica a acestui indicator depinde de densitatea inerenta acestei marci de material. Astfel de caracteristici de rezistenta ale lanii bazaltice asigura ca izolatorul termic va servi mult timp fara a-si schimba forma si dimensiunea pentru intreaga perioada de utilizare.
Activitatea biologica si chimica – scazuta
Vata de stanca este pasiva din punct de vedere chimic: acesta este avantajul sau indiscutabil. Daca este plasat in apropierea unei suprafete metalice, puteti fi suta la suta sigur ca rugina nu va aparea pe metal.
Cum au aparut hidroizolatiile lichide
Straturile de acoperis din poliuretan cu o singura componenta declansata de umiditate au fost lansate in Marea Britanie in 1987, indepartand variabilitatea amestecarii la fata locului, reducand deseurile pe amplasament si oferind o toleranta imbunatatita la umiditate.
Primul Certificat BBA pentru acoperisuri plate GRP a fost emis in 1988. Aceasta a fost prima recunoastere a miscarii de la rasinile „de uz general sau de constructie a barcilor” catre sisteme concepute special pentru piata acoperisurilor.
La inceputul anilor 1990 au fost inregistrate noi inovatii in sectorul poliesterului, deoarece au fost introduse sisteme flexibile pentru aplicare directa pe o gama mai larga de substraturi.
In 1996, primele 25 de ani de sisteme de garantie au fost oferite industriei de acoperisuri pentru sistemele aplicate cu lichid, demonstrand si mai mult durabilitatea sistemelor de acoperisuri lichide.
Ghidul de aprobare tehnica europeana pentru trusele de impermeabilizare pentru acoperisuri aplicate cu lichid (ETAg 005) a fost aprobat in 2004, oferind indrumari la nivel european cu care pot fi comparate sistemele de acoperis lichid de calitate.
De asemenea, in 2004, a fost lansat primul sistem de acoperis cald aplicat total la rece care incorporeaza toate componentele de acoperis cald si membranele aplicate lichid de la un singur furnizor. Acest lucru a adus beneficiul unei singure garantii pentru intreaga constructie a acoperisului cald.
In 2007 a fost eliberat primul certificat BBA pentru un sistem complet de acoperis cald aplicat la rece, ceea ce inseamna si mai mult impulsul pentru calitate pe piata acoperisurilor lichide.
Cele de mai sus este un articol preluat din sectiunea de istorie a site-ului Asociatiei de impermeabilizare lichida .
Comentarii recente