tratatul international

Tratatul international ACTA. Romania protesteaza de cateva zile…

… si de data asta nu in Piata Universitatii (sau cel putin nu inca), impotriva controversatului document. Internetul „vuieste” de utilizatori revoltati, retelele sociale sunt bombardate de mesaje Anti ACTA (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement- Tratatul Comercial Anti-Contrafacere), asta la putin timp de la revoltele, online si offline, impotriva SOPA (Stop Online Piracy Act) si PIPA (Protect IP Act).

Sub pretextul de a fi un tratat comercial plurilateral propus ca raspuns la „cresterea golbala a comertului cu bunuri contrafacute si lucrari protejate de copyright.”, documentul a fost semnat in secret pe 26 ianuarie la Tokio de catre UE si 22 de state memebre, printre care (din pacate) si Romania.

Fara nicio dezbatere publica, tratatul „comercial” care prevede aplicare unor masuri penale (inclusiv inchisoarea) celor care distribuie in orice fel prin intermediul Internetului poze, melodii, videoclipuri sau texte copiate, a fost semnat fara ca autoritatile de la Bucuresti sa sufle vreo vorba.

Fiecare guvern, în fiecare ţară trebuiau să aibă loc dezbateri publice pentru că prevederile din ACTA sunt foarte importante. Nimeni nu sprijină contrafacerea sau pirateria. Internetul şi pirateria pe Internet sunt doar o parte a acestui tratat a afirmat ~ Renate Weber, europarlamentar.

Dupa ce am aflat despre Tratatul international ACTA din presa straina, spiritele au inceput sa se incinga…

…momentan doar in online, insa probabil vom vedea multiple manifestari non-virtuale pana in luna mai, cand documentul urmeaza sa fie supus votului in Parlamentul European.

Principalul semn de intrebare in ceea ce priveste acest controversat si mult discutat document este reprezentat de „cat de mult protejeaza acest tratat drepturile de proprietate intelectuala in raport cu imixtitudinea pe care o presupune in viata privata a utilizatorilor de internet.”

De ce a starnit ACTA acest val de furie?

Cred ca cel mai simplu putem intelege lucrurile daca aruncam un ochi pe argumentele impotriva ACTA, postate pe site-ul www.accessnow.org, citate de gandul.info:

– ACTA ii forteaza pe providerii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghiere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala datele personale ale „infractorilor”;

– ACTA risca sa aiba implicatii grave generate de faptul ca nu reuseste sa stabileasca un echilibru intre protectia drepturilor de proprietate intelectuala si apararea drepturilor fundamentale ale societatii, ca intreg, cum ar fi libertatea de exprimare, liberul acces la informatie, cultura si viata privata;

– Parlamentul European a subliniat deja, in cadrul unui studiu asupra Acordului, aspectele problematice ale acestuia, inclusiv cele de natura juridica, mentionand ca este „dificil de stabilit care sunt avantajele semnificative pe care ACTA le ofera cetatenilor UE in plus fata de cadrul international existent”

– ACTA isi propune sa creeze o noua institutie, „Comisia ACTA”, fara sa defineasca insa obligatiile sau garantiile necesare pentru ca acest organism sa functioneze intr-o maniera deschisa, transparenta si inclusiva, care sa permita exercitarea unui control public asupra actiunilor sale.

Acestea fiind spuse, va intreb, doamnelor si domnilor internauti, reactionam sau nu reactionam?! Iata si un filmulet destul de elocvent despre cum va arata existenta noastra, in cazul in care tratatul trece de Parlamentul European.