Uleiurile esentiale naturale sunt concentrate de materie prima vegetala, intens aromate, negrase, volatile si usoare obtinute direct din plante, radacini, flori, frunze, copaci … Exista la fel de multe tipuri de uleiuri esentiale, deoarece exista plante din care pot fi extrase. Procesul de creare a unui ulei esential este fizic (distilare sau extractie), nu chimic.
Utilizarea uleiurilor esentiale dateaza de mii de ani, facandu-le considerate una dintre cele mai vechi forme de produse cosmetice si medicina. Legenda spune ca Cleopatra a folosit ulei esential de trandafir pentru a eclipsa cu frumusetea ei. In plus, in aromaterapie, uleiurile esentiale sunt utilizate in scopuri terapeutice.
Potrivit specialistilor in aromaterapie de la E-Palosanto uleiurile esentiale sunt unele dintre cele mai bune solutii pentru relaxare.
Te trezesti dimineata fara energie, obosit si din pura inertie? Daca traiti aceasta situatie zi de zi, aveti nevoie de un masaj cu aromoterapie pentru a iesi din aceasta stare de epuizare si stres.
De aceea este creat un asa zis Ritualul „Saharei” in care s-a integrat in masaj actiunea aromoterapiei combinata cu lumanari fierbinti. Cu acest tip de masaj, va veti reincarca, fara indoiala, bateriile imediat. Acesta este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru a oferi vietii noastre un nivel de bunastare integrala, deoarece lucram la aspecte fizice si emotionale in acelasi timp.
Este bine cunoscut faptul ca masajele sunt de obicei foarte relaxante pe cont propriu, dar prin adaugarea de uleiuri esentiale , ele fac acest tratament complet transformator. Prin combinarea masajului corporal cu uleiurile esentiale reusim sa ne energizam, sa ne relaxam sau sa ne revitalizam corpul in functie de proprietatile uleiurilor esentiale alese si in functie de nevoile persoanei careia i se administreaza masajul.
Acest lucru genereaza un sentiment de liniste si relaxare extrema atunci cand este introdus in organism prin piele prin tehnici neuromusculare care se concentreaza pe sistemul nervos si canalele de energie invizibile numite Meridiane.
Masaj aromaterapie cuprinde totalitatea de a fi. Toate zonele emotionale ale corpului sunt lucrate cu ajutorul uleiurilor esentiale pentru a spori efectul holistic si terapeutic.
Acest lucru favorizeaza faptul ca persoana se conecteaza cu miezul sau interior si il ajuta sa devina mai constient de corp. Stim ca mintea si corpul sunt interdependente si, deoarece uleiurile esentiale functioneaza in ambele domenii, un masaj de aromoterapie poate fi foarte reconfortant, integrativ, fizic si subtil in acelasi timp si cu efecte pe termen lung.
Utilizarile si beneficiile
Uleiurile esentiale nu reprezinta o moda
Simti ca ai inceput sa auzi multe despre uleiurile esentiale in ultimii ani? Desi ati putea crede ca uleiurile esentiale sunt o noua tendinta, extractele de plante si produsele pe baza de plante sunt adanc inradacinate in traditiile din trecut. Uleiurile esentiale au fost folosite de civilizatiile antice din intreaga lume pentru:
- Aromaterapie
- Ingrijire personala
- Practici de sanatate
- Ceremonii religioase
- Tratamente de infrumusetare
- Prepararea alimentelor
Care sunt uleiurile esentiale pentru ziua de azi?
Din punct de vedere istoric, uleiurile esentiale au fost folosite ca parte a practicilor si traditiilor culturale.
Beneficiile lavandei in uleiurile esentiale
Uleiul esential de lavanda este unul dintre cele mai populare si versatile uleiuri esentiale utilizate in aromoterapie. Distilat din planta Lavandula angustifolia, uleiul promoveaza relaxarea si se crede ca trateaza anxietatea, infectiile fungice, alergiile, depresia , insomnia, eczema, greata si crampele menstruale.
In practicile de uleiuri esentiale, lavanda este un ulei multifunctional. Se presupune ca are proprietati antiinflamatorii, antifungice, antidepresive, antiseptice, antibacteriene si antimicrobiene, precum si efecte antispastice, analgezice, detoxifiante, hipotensive si sedative. 1
Uleiul esential de lavanda si proprietatile sale au fost studiate pe scara larga. Iata o privire asupra cercetarii.
Desi in prezent exista o lipsa de studii clinice la scara larga care sa testeze efectele lavandei asupra persoanelor cu anxietate, o serie de studii arata ca uleiul poate oferi unele beneficii anti-anxietate.
Mai multe studii au testat efectele de reducere a anxietatii ale lavandei in anumite populatii. De exemplu, un studiu publicat in Physiology & Behavior in 2005 s-a concentrat pe 200 de persoane care asteptau un tratament stomatologic si a constatat ca inhalarea parfumului de lavanda a redus anxietatea si a imbunatatit starea de spirit.
In plus, un studiu pilot publicat in Complementary Therapies in Clinical Practice in 2012 indica faptul ca aromaterapia pe baza de ulei esential de lavanda poate ajuta la calmarea anxietatii la femeile postpartum cu risc ridicat.
Intr-un experiment care a implicat 28 de femei care au nascut in ultimele 18 luni, cercetatorii au descoperit ca patru saptamani de sedinte de aromoterapie de doua ori pe saptamana si de 15 minute au ajutat la ameliorarea depresiei, pe langa scaderea nivelului de anxietate.
Exista, de asemenea, unele dovezi ca ingerarea uleiului de lavanda poate ajuta la ameliorarea anxietatii. Intr-un raport publicat in Phytomedicine in 2012, de exemplu, oamenii de stiinta au analizat 15 studii clinice publicate anterior si au concluzionat ca suplimentele alimentare care contin ulei de lavanda pot avea unele efecte terapeutice asupra pacientilor care se lupta cu anxietatea si/sau stresul.
Comentarii recente