Viata profesionala, asa cum ne este prezentata in scoala
Credeam ca am depasit, chiar si noi, conceptia conform careia locul femeii este “la cratita” si barbatul este cel care trebuie sa aduca bani in casa, insa un studiu recent citat de Adevarul.ro vine sa ne demonstreze contrariul, aratand faptul ca scoala promoveaza inca aceste “standarde traditionale” in manualele studiate de copii.
Astfel, faptul ca viata profesionala este prezentata ca fiind rezervata barbatilor, in timp ce femeile trebuie sa se consoleze cu rolul de sotie si mama model reiese din totala lipsa a modelelor de femei cu succes in cariera, atat in continut, cat si in ilustratii. Pe de alta parte, o noua directiva europena vine sa faca “dreptate”…
“Dreptul” la viata profesionala al femeilor
Asadar, atunci cand au parcurs intreg manualul, copiii raman cu impresia ca femeile sunt fiinte vulnerabile, incapabile de performanta profesionala si care nu pot face fata concurentei pe acest plan, in timp ce barbatii sunt cei care detin puterea de decizie si ar terbui sa fie… destul scumpi la vedere in caminul conjugal. Raspunsurile participantilor la studiu au demonstrat acest lucru cu varf si indesat, tot femeile fiind cele constiente de efectele unui grad mare de implicare in viata profesionala a parintilor asupra dezvoltarii copilului.
Da, s-ar putea argumenta ca un copil are mai multa nevoie de mama decat de tata, in special la varste fragede, insa cum se impaca acest aspect cu nevoia femeilor de viata profesionala si de viata sociala? Greu. Tocmai de aceea, de la 1 martie tatii sunt obligati sa faca schimb de roluri cu sotiile lor, pentru 1 luna.
Tatii, liber o luna de la “viata profesionala”
Incepand cu 1 martie, o luna din concediul de 1 an de crestere a copilului va fi “repartizata” tatalui; cu alte cuvinte, in aceasta luna, mama va merge la munca, fara a mai primi indemnizatia de crestere a copilului, indemnizatie care va fi directionata catre buzunarul tatalui, cu conditia ca acesta sa schimbe scutece si sa faca piure de fructe celui mic.
Acesta regmentare se aplica pentru copilasii nascuti dupa data de 1 martie, conform news.yahoo.com, iar indemnizatia se va calcula la fel – 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, fara ca aceasta suma sa depaseasca 3.400 lei.
In concluzie, dragi viitori tatici, inarmati-va cu biberoane, scutece si multa rabdare pentru cea mai dificila slujba din lume! 🙂
Comentarii recente